- In Nederland wordt steeds vaker meer duurzame stroom opgewekt dan direct nodig is, waardoor energie moet worden afgeschakeld.
- Utrecht benut al de batterijen van vijftig elektrische auto’s om overtollige zonne- en windenergie op te slaan voor later gebruik.
- Met de groeiende interesse uit andere steden kan het opslaan in miljoenen autobatterijen een cruciale oplossing worden voor netcongestie.
De snelle opmars van duurzame energie zorgt ervoor dat Nederland regelmatig meer elektriciteit opwekt dan er gevraagd wordt. Vooral op zonnige of winderige dagen dreigt daardoor overbelasting van het stroomnet. Om dit probleem tegen te gaan, wordt vaak noodgedwongen een deel van de groene energieproductie afgeschakeld.
Volgens Robin Berg van We Drive Solar hoeft dat niet nodig te zijn. Autobatterijen bieden namelijk een enorme opslagcapaciteit die op piekmomenten uitkomst kan bieden.
In Utrecht worden momenteel vijftig elektrische auto’s slim ingezet om overtollige zonne- en windenergie op te slaan. De opgeslagen stroom kan later, bijvoorbeeld in de avonduren, worden teruggeleverd aan het net. Aan het einde van dit jaar wil Utrecht dit aantal uitbreiden naar 250 auto’s.
Ook andere steden, waaronder Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam, volgen de ontwikkelingen op de voet. De potentie is indrukwekkend: als in Nederland een miljoen elektrische auto’s hun batterijen beschikbaar stellen, kan het complete overschot aan duurzame stroom eenvoudig worden opgeslagen. Daarmee verandert het wagenpark in feite in een gigantische batterij die helpt om duurzame energie beter te benutten en netcongestie te voorkomen.